Акценти
Начало / Икономика / До 2 май работим за държавата, после за себе си

До 2 май работим за държавата, после за себе си

монетиПрез тази година 2 май е денят, до който работим за държавата, показват изчисленията Института за пазарна икономика (ИПИ) .

Денят на данъчната свобода, известен по света като Tax Freedom Day, е първият ден от годината, в който страната чисто теоретично е заработила достатъчно доход, които да покрие бюджетните приходи за 2015 година. Това означава, че ако всичко изработено досега през годината беше изземвано от държавата на 100 %, 2 май щеше да е първият ден, в който гражданите нямаше да плащат данъци и щяха да печелят единствено за себе си.

Денят на свободата от данъци отговаря на следния въпрос: „Каква е цената, която плащат гражданите за държавата?“ Този ден е своеобразен показател за ролята на държавата и степента на преразпределението в икономиката. Колкото по-късно в годината настъпва този ден, толкова по-голям е размерът на държавата и съответно – облагането на бизнеса и гражданите в страната.

Най-много време през 2015 г. се работи за попълване на приходите за ДДС – 35 дни. За осигуровките се работи 30 дни .За акцизи са необходими 19 дни. Подоходните данъци ще бъдат изработени за 12 дни, а корпоративни данъци – за 7. За плащането на държавните и общински такси ще се работи 8 дни.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...