Акценти
Начало / Общество / До час преди снеговалеж почистващите машини ще са в готовност край пътя

До час преди снеговалеж почистващите машини ще са в готовност край пътя

зимно поддържане

До час преди снеговалеж почистващите машини трябва да бъдат на близки отбивки до пътните участъци, които ще почистват, за да влязат веднага в действие с опесъчаване и обработка при необходимост. Това съобщи директорът на Областно пътно управление – Плевен инж. Ивайло Денчев по време на заседанието, свикано днес от областния управител арх. Бойко Балтаков за отчитане готовността на институциите за зимата. По препоръка на директора на Пътно управление превантивно ще се опесъчават и осоляват пътните настилки, за да не залепва падналия сняг за асфалта и да се улесни почистването.

В края на месец октомври от Пътно управление са извършили проверка на техниката за зимната поддръжка на пътищата.От общо 132 машини налични и оборудвани са били 72, което е 55% от договореното.  Осигурени са 26% от небходимите количества пясък, 47% от солта и 37% от химичното вещество за обработка на първокласната пътна мрежа, информира инж. Денчев.

На 17 ноември с негова заповед ще бъдат въведени 24-часовите зимни дежурства на всички 16 опорни пунктове в областта. До тази дата 60% от необходимите материали трябва да бъдат доставени на опорните пунктове, както и всички машини да са в наличност. Ако това не е изпълнено, ще следват санкции, предупреди директорът на Пътното управление.

Инж. Денчев съобщи, че поради липса на достатъчно средства пътищата на територията на Областно пътно управление не са подготвени за зимна експлоатация – не са изкърпени дупки и не е поставена нова хоризонтална маркировка. Този четвъртък предстои среща с министър Лиляна Павлова, след която той очаква да бъдат отпуснати пари за изкърпване и поставяне на маркировка.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...