Акценти
Начало / Икономика / До понеделник в 64 селища в Плевенско  трябва да бъдат заклани всички прасета в личните стопанства

До понеделник в 64 селища в Плевенско  трябва да бъдат заклани всички прасета в личните стопанства

64 селища попадат в 20-километровата зона на двете индустриални свинеферми в област Плевен – – „Осъм комерс” АД в село Дисевица и ЕТ „Габи-73” в село Малчика, и всички прасета в личните стопанства там трябва да бъдат заклани. Списъкът на селищата е изготвен след заповед на областния управител от 30 юли тази година.

Съгласно тази заповед в 20-километровите зони трябва да бъде сведен до нула броят на отглежданите прасета в личните стопанства. С решение на  Областната епизоотична комисия, която днес проведе заседание, кметовете на населените места, които попадат в тези зони, са задължени до 5 август, понеделник, да изготвят актуални списъци на личните стопанства, в които се отглеждат прасета. На базата на тези списъци ще бъде извършена проверка за изпълнение на заповедта и при необходимост наложени последващи мерки, каза д-р Иван Йорданов, директор на БАБХ – Плевен.

Идеята е стопаните сами да  заколят отглежданите прасета в личните си дворове, за да не се налага да бъдат евтаназирани и съответно загробвани, обясни д-р Иван Йорданов.  Той подчерта, че опасността от АЧС продължава да бъде актуална и фактът, че няма нови огнища не бива да успокоява никого. За пореден път д-р Йорданов поясни, че основният начин за ограничаване на разпространението на заразата е да се сведат до минимум прасетата, отглеждани в личните стопанства. „Важно е да се знае, че прасетата в личните стопанства, които са извън 20-километровата зона, не трябва да се хранят с кухненски отпадъци, със зелена трева и зърно, които не са престояли поне 60 дни в затворено помещение. Важно е това да се знае и да се изпълнява, тъй като африканската чума е разпространена вече сред дивите прасета и те заразяват тревата и зърното в масивите с жито и царевица”, каза д-р Йорданов.

Списък на селищата, които попадат в 20-километровите  зони около двете свинеферми

Община Долна Митрополия – Долна Митрополия, Биволаре, Божурица Горна Митрополия Победа, Рибен, Тръстеник

Община Долни Дъбник – Долни Дъбник, Бъркач, Долни Дъбник, Градина, Крушовица, Петърница, Садовец

Община Плевен – Плевен, Беглеж, Бохот, Брестовец, Буковлък, Върбица, Гривица, Горталово, Дисевица, Коиловци, Къртожабене, Къшин, Ласкар, Николаево, Опанец, Пелишат, Радишево Ралево, Тодорово, Тученица, Търнене, Ясен

Община Белене – Кулина вода, Петокладенци, Татари

Община Левски – Левски, Асеновци, Аспарухово, Варана, Българене, Градище, Божурлук, Козар Белене, Малчика, Обнова, Стежерово, Трънчовица

Община Никопол – Бацова махала, Новачене, Санадиново

Община Плевен – Славяново

Община Пордим – Борислав, Каменец, Катерица, Одърне и Тотлебен

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...