Акценти
Начало / Общество / До минус 20 градуса в Плевенско този уикенд, да чакаме ли температурен рекорд

До минус 20 градуса в Плевенско този уикенд, да чакаме ли температурен рекорд

Първите валежи от сняг се очакват да започнат в късния следобед в четвъртък. В района на Плевен се очаква да завали първо дъжд, който привечер и през нощта ще премине в сняг. Тогава се очаква и по-интензивният снеговалеж, който ще продължи и сутринта в петък. Ще се образува снежна покривка с дебелина между 30 и 40 см. На места, заради вятъра, ще има снегонавявания и образуване на преспи. Това каза дежурният синоптик Николай Ятански от филиалът в Плевен на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По-чувствителното понижение на температурите ще започне от петък, като в събота и неделя застудяването ще продължи, обясни Ятански. Очакваните минимални температури в района на Плевен за периода са между минус 15 и минус 18, най-много до минус 20 градуса.

Дали да очакваме рекордно ниски температури в Плевен през идващите студове, синоптикът припомни какви са били най-ниските измерени досега температури за периода 6-10 януари в Плевен и Кнежа, където обичайно термометрите отчитат рекордно ниски стойности за нашия регион. На 6 януари най-ниските температури в Плевен и Кнежа са измерени през 1990 г. – съответно минус 20 и минус 26 градуса. На 7 януари рекорди са отчетени отново в една и съща година – 1947, когато в Плевен е било минус 20.8 градуса, а в Кнежа – минус 31.5 градуса. Екстремално ниска температура в Кнежа е измерена на 8 януари същата година, когато живакът е паднал до минус 35.5 градуса, а в Плевен в същия ден са отчетени минус 24 градуса. На 9 януари 1938 г. са отчетени минус 23.6 градуса в Плевен и минус 29.8 градуса в Кнежа. А 10 януари е бил най-студен, засега, през 1947 г. – съответно минус 20.8 в Плевен и минус 27 градуса в Кнежа.

Според Николай Ятански очаквания снеговалеж и по-ниски температури през идващите дни са обичайни за зимата. Леденото време няма да продължи дълго и от понеделник-вторник ще започне повишение на температурите.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...