Начало / Общество / До края на септември приключва ремонтът в центъра на Плевен

До края на септември приключва ремонтът в центъра на Плевен

Ремонтът на пешеходната зона от пл. „Свободата” до пл. „Стефан Стамболов” върви по график и до края на месец септември ще приключи, съобщиха от общинската администрация. Единствено озеленяването с храсти и дървесна растителност ще се извърши през месец октомври, за да се изчакат по-благоприятни атмосферни условия за тази дейност.

Към съществуващите на територията 30 дървета ще бъдат засадени нови кубични и кълбести дървета – 26 бр., и нови 38 броя високи дървета. В началото на ремонта бяха отрязани само две дървета поради крайно лошото им състояние.

Общата ремонтирана площ е 12 206 кв. м, от които 96.8 % е настилка и  20.4 % растителност.

Една от първите стъпки при реконструкцията беше подмяната на подземните комуникации от „Топлофикация” и ВиК.

След ремонта за летни градини на заведения ще бъдат отделени не повече от 4 метра от двете страни, останалото пространство ще е за пешеходния поток. Предвидени са тактилни ивици за граждани с увредено зрение.

Осветлението ще е с нови паркови осветителни тела LED с бяла светлина.

Общата стойност на дейностите възлиза на 3 409 860 лв. с ДДС. По-голямата част от тях са осигурени чрез поемане от Община Плевен на дългосрочен кредит от „Регионален фонд за градско развитие” АД – Мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България” /ФГР Север/, част от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, и Експресбанк АД – съфинансираща институция. Община Плевен има собствено участие в размер на близо 500 000 лв.

Междувременно от Община Плевен подготвят проект за ремонт на останалата част от пешеходната зона – от пл. Стефан Стамболов“ до края на ул. „Васил Левски“, с който ще кандидатстват за средства през новия програмен период.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...