Акценти
Начало / Икономика / До края на месеца българите в чужбина чистят задълженията си за здравни вноски у нас

До края на месеца българите в чужбина чистят задълженията си за здравни вноски у нас

В оставащите три седмици до края на годината българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди. За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до 31 декември 2012 г. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата. От НАП обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската  здравна система, трябва да се подадат и двата документа – и декларацията, и заявлението.

Когато документите се пращат по пощата от НАП съветват да се посочва и електронен адрес за контакт или телефон и човек в България, с когото данъчните да се свържат при необходимост за отстраняване на несъответствия.. Най-често допусканата грешка е в документите да се посочва месец и година на напускане на страната, но не и конкретната дата. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки, че са получени в съответния офис на НАП.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес [email protected]

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...