Акценти
Начало / Икономика / До края на годината се очаква да стартират процедури за строителство и надзор на АМ „Хемус” до Плевен-Ловеч

До края на годината се очаква да стартират процедури за строителство и надзор на АМ „Хемус” до Плевен-Ловеч

Днес в Плевен се провежда заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за планиране. В заседанието участва зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, областните управители на Плевен, Монтана, Враца, Ловеч и Видин, представители на  Световната банка, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“.

Заседанието откри областният управител на Плевен Мирослав Петров. След което представител на Министерството на регионалното развитие откри дискусия свързана с реформата в регионалната политика на страната, в която участие взеха представители на Световната банка.

След което Юлия Загорчева от Агенция „Пътна инфраструктура” ще представи  напредъка в дейностите по подготовката и доизграждането на автомагистрала „Хемус“ и по-конкретно на участъците, преминаващи през територията на Северозападен район за планиране, включително визия за свързаността с основните направления по републиканската пътна мрежа на територията на района.

Преди започване на срещата Юлия Загорчева каза пред журналисти, че около 30% от строителните работи в около 9-километровата отсечка от Ябланица до път 1-4 са изпълнени.

В момента се изработва технически проект за участъка от изграждащата се магистрала до Плевен-Ловеч и се очаква  той до края на годината да бъде финализиран.  Амбицията на Агенция „Пътна инфраструктура” е до края на годината да  стартира процедурите за строителство и строителен надзор на този участък, каза Загорчева.

Срокът за изпълнението му  е 910 дни, от които 730 са за строителство.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...