Акценти
Начало / Общество / До края на април трябва да са назначени всички СИК в област Плевен

До края на април трябва да са назначени всички СИК в област Плевен

До 25 април  Районната избирателна комисия трябва да проведе консултации за съставите на секционните комисии в област Плевен, а най-късно до 30 април те да бъдат назначени. Ще направим всичко възможно да приключим с тази дейност до Великден, каза на пресконференция днес председателят на РИК – Плевен  Ярослав Димитров.

В област Плевен секционните избирателни комисии  ще са близо 400, а ангажираните за работа в тях ще са не по-малко от 2 000. В броя на тези секции са включени и подвижните, които на последните избори в област Плевен са били 19.

По последни данни избирателите в област Плевен са 245 443,  а само в община Плевен – 124 119. В сравнение с вота през 2017 г. има намаляване на избирателите, посочи Ярослав Димитров. Тогава избирателите в област Плевен са били 251 000 в областта, а в община Плевен – 126 000.

Очаква се между 80 и 100 секции в област Плевен да има възможност за машинно гласуване. Все още се очакват указания от ЦИК, като желанието е възможност за машинно гласуване да има във всички 31 избирателни района на страната. „Машинното гласуване е иновативно и облекчава много работата на СИК”, коментира Ярослав Димитров.

Той отбеляза също, че в  РИК – Плевен има добро съчетание на опитни и нови колеги, броят на юристите е 7. Нашата цел е максимално добро провеждане на предстоящите избори, подчерта Ярослав Димитров.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...