Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / До дни ЦИК обявява кога ще започне регистрацията за местните избори

До дни ЦИК обявява кога ще започне регистрацията за местните избори

В  близките дни Централната избирателна комисия /ЦИК/ се очаква  да обяви началната дата, от която ще приема документите за регистрация на партии и коалиции за участие в местните избори, съобщи Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. Пред сградата на ЦИК вече дежурят активисти на политическа сила, които искат, да регистрират своята партия първа.

Преди да започне регистрацията ЦИК трябва да приеме принципно решение, в което да посочи началния и крайния срок за регистрация. Крайният срок, според Изборния кодекс, е 40 дни преди изборите, тоест той ще е 9 септември.  След регистрация в ЦИК партиите и коалиции следва да се регистрират и по места. Документите за регистрация са посочени в Изборния кодекс и те са свързани с актуалното състояние на партията, подадените в предходните три години отчети в Сметната палата.
Срокът за регистрация за партии и коалиции е един и същ, но коалициите имат допълнителна възможност да променят състава й в срок до 35 дни преди изборите.
Българите в чужбина ще могат да участват в националния референдум, но не и в местните избори, защото за местни органи на власт могат да гласуват само хора с постоянен и настоящ адрес на територията на съответната общината. В общинските избори ще могат да участват обаче граждани на държави от ЕС, които пребивават постоянно или продължително в определено населено място в България поне шест месеца – в случая – от 25 април 2015 година.
От ЦИК предвиждат, че провеждането едновременно на местни избори и национален референдум е възможно да забави отчитането на резултатите, защото преброяването ще става малко по-бавно. ЦИК има готовност за въвеждане на машинно гласуване. В следващите заседания ще се реши в колко секции ще има машинно гласувани в кои райони ще се проведе то, каза още говорителят на ЦИК.

Източник: БТА

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...