Акценти
Начало / Общество / До две седмици ще е ясно дали парк „Кайлъка” ще стане отново общинска собственост

До две седмици ще е ясно дали парк „Кайлъка” ще стане отново общинска собственост

Бъдещото управление на парк „Кайлъка” е обсъдил кметът Георг Спартански на среща вчера с премиера Бойко Борисов. Това съобщи днес пред журналисти плевенският кмет. На срещата са присъствали още вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов. Пред тях Спартански е изложил проблема със стопанисването на парка, който е публична държавна собственост от 1997 г. Липсата на достатъчно бюджетни средства е причина паркът да е неподдържан, което поражда основателно недоволство у плевенчани, е изтъкнал плевенският кмет.

Пред премиера той е предложил три варианта за трайно решение на проблема с парка, с които по-рано в писмо беше запознал и екоминистъра Емил Димитров.  Единият е да се създаде държавно предприятие за стопанисване на парка, другият е да се предоставят целеви средства от държавния бюджет със същата цел, а третият вариант е да се предостави парк „Кайлъка” за стопанисване от Община Плевен, която да извършва поддържането и възстановяването на парка чрез фирма „Паркстрой” със осигурен финансов ресурс от държавния бюджет.

Кметът кани екоминистъра в Плевен, за да обсъдят бъдещето на парк „Кайлъка”

Именно третият вариант е приет за най-добър по време на срещата.

„Представителите на държавната власт изразиха мнение, че би било по-целесъобразно, ако собствеността на парка бъде предоставена изцяло на Общината. При това  положение Община Плевен ще реализира приходи от атракционите, ресторантите и другите обекти, които се ползват от търговски фирми срещу плащане на наем. Това ще осигури един месечен ресурс от около 100 000 лв. Към него ще прибавим и общински ресурс, ще получим финансова подкрепа, за да стартират нещата. Това ще ни даде възможност през следващия програмен период, който започва 2021 г., да кандидатстваме за средства, които да влагаме в облагородяването на парка чрез съответни проекти”, съобщи Георг Спартански.

Той е получил уверение, че в срок до две седмици този въпрос ще намери отговор чрез решение на Министерския съвет.

„Това ме прави оптимист, че този проблем ще намери практично и полезно за всички решение”, обяви Георг Спартански.

Той беше категоричен, че, ако собствеността на парк „Кайлъка” бъде трансформирана от публична държавна собственост в публична общинска собственост, терени  в парка няма да се продават. Докато съм кмет няма да допусна това да се случи, заяви Георг Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...