Акценти
Начало / Икономика / Доц. Юлиян Станчев: Пръскането с авиация на царевицата унищожава хиляди пчелни семейства
Измрели пчели край село Петокладенци, област Плевен

Доц. Юлиян Станчев: Пръскането с авиация на царевицата унищожава хиляди пчелни семейства

Решението за третирането на царевицата в област Плевен с инсектицида „ХЛОРСИРИН 550 ЕК” с авиационна техника  е в нарушение на заповед на директора на Агенция по безопасност на храните към Минестерство на земеделието и храните. Това заяви председателят на Областен пчеларски съюз – Плевен доц. Юлиян Станчев по повод тревогата на пчеларите от областта след започналото тази неделя, 28.06.2015г., пръскане на царевицата от фирма „Откопод” с посочения инсектицид.

Доц. Станчев уточни, че на 25.06.2015 г. от фирма ЕТ „АГРО – СВЕТЛОЗАР ДИЧЕВСКИ“ („Октопод“) са разпространили уведомителни писма, с които пчеларите са уведомени, че за времето от 29.06.2015 г. до 08.07.2015 г. ще се проведат растителнозащитни мероприятия на засети земеделски площи с царевица срещу „царевичен стъблопробивач”, с препарат ХЛОРСИРИН 550 ЕК(НУРЕЛЕ Д) чрез авиационна техника (самолети ). По думите на доц. Станчев повечето площи с царевица граничат с такива, засети със слънчоглед в напреднала фаза на цъфтеж, като няма необходимото отстояние между тях, така наречената буферна зона.

На 27 юни възразихме пред фирма „Октопод“ и служба „Растителна защита“ – Плевен и пред директора на Националната служба „Растителна защита“ срещу пръскането, но ни отговориха, че решението е законно и няма нарушение на регламента за пръскане, каза пчеларят. От Областния пчеларски съюз продължават да настояват пръскането да бъде прекратено, за да се избегне унищожаването на хиляди пчелни семейства.

Тъй като веднага след третирането в неделя, 28 юни,  в района на селата Петокладенци, Стежерово, Божурлук пчеларите са открили купчини от умрели пчели пред кошерите. През целия ден в понеделник от кошерите са изхвърляни мъртви пчели, а  шосето от Българене до Свищов е било осеяно със загинали пчели, посочи още доц. Станчев и допълни, че пръскането в понеделник е продължило до 12:00 часа, а по Наредбата за опазване на пчелите трябва да приключи в 10:00. Свидетели на пръскането споделят, че в селата силно е миришело на препарата и трудно се е дишало.

Решението за третирането на царевицата с инсектицида „ХЛОРСИРИН 550 ЕК” с авиационна техника от фирма „Октопод“ и потвърдено от служба „Растителна защита“ – Плевен и от Националната служба „Растителна защита“ е нарушение на заповед РД11-1053/03.07.2014 г. на директора на Агенция по безопасност на храните към Минестерство на земеделието и храните, според която пръскането с този препарат се извършва само с наземна техника, с тракторна щангова пръскачка, категоричен е опитният пчелар.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...