Акценти
Начало / Култура / Доц. Радка Гайдарова: Думата луд трябва да изчезне от нашия речник

Доц. Радка Гайдарова: Думата луд трябва да изчезне от нашия речник

доц. Радка Гайдарова

С този апел се обърна към всички психиатърът доц. Радка Гайдарова при представянето на новата си книга „Още истински истории” вчера в Арт център – Плевен.

Това е втората художествена книга на доц. Гайдарова и в нея  се пресичат три сюжетни  линии – едната е за емиграцията, втората  – за обезлюдяването на цели села, и третата сюжетна линия е свързана с любимата тема на авторката – живота на психично болните. „За мен психично болните хора  са незаслужено неоправдани, обществото все още е враждебно, нетолерантно към тях”, с болка  сподели доц. Гайдаров. Тя не може да се примири с факта, че за тях се използват  обидни квалификации, гонени са от заведенията и с недоумение добави, че включително лекари си позволяват да ги наричат луди. „Мисля, че тази дума трябва да изчезне от нашия речник, много е грозна. Не бива да забравяме, че в съдбите на тези хора има толкова трагизъм – много от тях са високообразовани, но болести,  като депресия и шизофрения тежко повлияват”, каза още доц. Гайдарова. Тя  повдигна  и друг въпрос – ниските доходи на психично болните, което допълнително ги обрича на мизерно съществуване и изпадане на дъното на обществото.

доц. Гайдарова - книга

Книгата все пак не е научна публикация, а с похватите на художественото слово са предадени човешките истории, на които психиатърката е станала свидетел по време на работата си. Нищо в книгата не е измислено, освен че е художествено украсено, обясни доц. Гайдарова.

Толкова е истинско, че дори беше пропуснала да смени имената на героите си, допълни редакторката на книгата  Саня Табакова от  издателство „Леге Артис”. Тя призна, че истински се е вълнувала, докато е челе разказите в книгата.

Доц. Гайдарова умее да разказва и написаното от нея се чете лесно, увлича –  този начин на писане днес не се среща често, кратичко, но точно описа книгата и бизнес дамата, спонсорирала нейното издаване.

Много бяха приятелите и почитателите, които присъстваха на представянето на новата книга на доц. Радка Гайдарова. Близо час продължи разговорът с авторката, а общото пожелание беше да не спира да пише и в следваща книга да издаде и прекрасните си стихотворения.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...