Акценти
Начало / Здравеопазване / Доц. Наталия Чилингирова, онколог: Знаейки мутациите на тумора, можем да определим най-подходящото лечение за конкретния болен

Доц. Наталия Чилингирова, онколог: Знаейки мутациите на тумора, можем да определим най-подходящото лечение за конкретния болен

Доц. Д-р Наталия Чилингирова, дм е завършила специалност „Медицина” в Медицински университет в София. Част от следването си провежда в Цюрих (Швейцария), където работи като стажант лекар в клиниката по Медицинска онкология в университетската болница. По време на следването работи като доброволец в клиниката по медицинска онкология към СБАЛ по Онкология София където започва работа след завършването на университета. Има придобита специалност по медицинска онкология. Защитава научна дисертация в областта на лечението на карцинома на белия дроб, като разработва нови подходи за индивидуализиране на лечението му с акцент върху генетичния профил на заболяването. Научните й интереси са основно в областта на рака на белия дроб и саркомите. Специализира онкология и в университетските клиники във Виена (Австрия), завършва успешно редица международни обучения и онкологични семинари, между които тези на едни от най-реномираните световни научни центрове като MSKCC (Memorial Sloan Kettering Cancer Center) в Ню Йорк, участва активно с научни презентации и постери в различни международни конгреси по специалността (между които ESMO cancer congress, ELCC – European Lung Cancer Congress и др.). Член е на редица български и международни научни дружества – ESMO, ASCO, Образователна академия по онкология и др. От 2011 е в управителния съвет на клуб Млад Онколог. Автор е на над 40 научни труда в български и международни сборници и списания.

Доц. Чилингирова приема пациенти в ДКЦ „Авис медика” – Плевен. До края на този месец  ще има приемни часове на 26 октомври (след 18 часа) и 27 октомври (от 9 до 14 часа). През месец ноември тя ще приема на 1.11 (след 18 часа) , 2. 11 (от 9 до 14 часа) ,  23.11  (след 18 часа)  и на 24. 11 (от 9 до 14 часа) . За повече информация и записвания на телефони: 064 90 90 90 и 064 90 90 91.

Доц. Чилингирова, защо насочихте медицинския си интерес към онкологията?

Това е точно медицинската специалност, която винаги съм искала да работя дори още от началото на следването си. За мен онкологията не е просто специалност, тя е призвание, възможност да използваш най-новите открития на съвременната наука и най-добрата клинична практика в името на благото на пациента. Медицинската онкология обединява резултатите от съвременните клинични и научни изследвания, развива се с бързи темпове, откриват се нови и нови терапевтични подходи (таргетни и имунотерапии), което ни дава све по-голямо предимство в борбата с коварни заболявания като онкологичните. На базата на това цел за мен като второ поколение онколог е да предоставя на пациента именно този съвременен терапевтичен подход в лечението на социално значимо заболяване като рака, защото диагнозата не бива да се възприема от пациент и роднини като присъда и да създава усещане за обреченост.

Научният Ви труд се фокусира върху нов подход за индивидуализиране на лечението на карцинома на белия дроб. Популярно в какво се изразява той?

В хода на последните открития в областта на медицината ракът все повече се възприема и като генетично заболяване. Генетичните изследвания допринесоха много за изучаването на онкологичните заболявания и откриването на много нови терапевтични възможности. Индивидуализирането на лечението на карцинома на белия дроб има за цел да подобри терапевтичните резултати като прецизира терапията на пациента на базата на собствените му генетични маркери. Хората са генетично различни един от друг, такива са и туморите им, следователно знаейки мутациите/ генетичните промени на даден тумор, можем да определим от една страна най-подходящото лечение за отделния болен, а от друга да предвидим чувствителността и вероятността за развитие на резистентност към дадено лекарство. Това би довело до по-голяма точност и по-добри резултати от терапията с изява на много по-малко токсичности и странични ефекти. Подобен подход отразява най-новите световни тенденции в онкологията като прецизира лекарственото лечение и е в основата на научния ми труд. Именно новите открития в медицината и в частност в онкологията дадоха на лекарите нови оръжия (таргетни и имунотерапии) в борбата с това коварно заболяване, съответно нов реален шанс за пациентите.

На база на вашите наблюдения, каква е ситуацията в страната по отношение заболяемостта от рак на белия дроб и информираността на хората за този вид рак?

Ще започна така: в световен мащаб карциномът на белия дроб е найчестата причина за смърт сред онкологичните заболявания, като от рак на белия дроб умират толкова пациенти колкото от колоректалния, рака на стомаха и панкреаса взети заедно. Тази сама по себе си зловеща статистика отразява и ситуацията в страната както и необходимостта от повече мерки както в превенцията, така и в диагностиката и терапията. Тютюнопушенето (но не само) е основен всепризнат рисков фактор, но като че ли той често се неглижира от обществеността. Актуалните статистически данни за България сочат над 4000 новодиагностицирани случая всяка година, почти толкова смъртни случаи от рак на белия дроб, който е и най-честото злокачествено заболяване сред мъжете и в повечето случаи няма ранни симптоми и се диагностицира в напреднал стадий. Тенденциите са всяка година тези стойности да се увеличават. До известна степен се подценява важността на проблема, което намира отражение в лошите статистически данни. Прави впечатление, че повечето хора търсят информация, когато са пряко или косвено засегнати от болестта, а не с идеята за превенция.

Какво трябва да знаят хората за саркомите

Това са изключително редки много злокачествени тумори (на костите и меките тъкани), чиито специфични особености налагат необходимостта от тясно специализиран мултидисциплинарен екип от лекари за поставянето на прецизна диагноза и провеждането на своевременна терапия. Саркомите се диагностицират трудно, тъй като няма реални тестове, които могат да ги уловят, преди появата на явни симптоми. Могат да се развият както при деца, така и при възрастни. В зависимост от стадия и хистологичния вид лечението включва хирургия, лъчетерапия и лекарствено лечение (химио- или прицелна терапия). Бих посъветвала пациентите при съмнение за такъв тумор да се обърнат към специализиран център или съответен специалист в тази област, който да им даде правилни терапевтични насоки.

Вашият съвет като онколог за превенция на рака

Профилактика, намаляване на рисковите фактори до минимум до колкото това е постижимо. Висока здравна култура – отговорност към здравето, както личното и това на семейството, така и обществено отговорна позиция за социално значимите заболявания каквото е рака.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...