Акценти
Начало / Образование / Доц. д-р Павлина Йорданова: Абсолвентите на Медицинския колеж нямат никакъв проблем с намирането на работа

Доц. д-р Павлина Йорданова: Абсолвентите на Медицинския колеж нямат никакъв проблем с намирането на работа

SAM_7446-доц д-р Йорданова

Студентите, завършващи Медицинския колеж в Плевен, са със специалности, по които веднага си намират работа, категорична е директорът на учебното заведение доц. д-р Павлина Йорданова. Много търсени сега са рентгеновите лаборанти, тъй като по изискванията на Здравната каса почти всички здравни заведения трябва да бъдат оборудвани с образна рентгенова диагностика, уточнява тя. През последния семестър те започват преддипломен стаж, работодателите ги вземат предварително, за да придобият впечатления от тях и повечето започват работа веднага след завършването. Същото е валидно за медицинските лаборанти. В още по-голяма степен – за помощник-фармацевтите, изключително търсена специалност, тъй като в аптеките и складовете работят хора, които въобще нямат образование в тая област. Завършилите за социални работници пък си намират работа в защитените жилища, които се разкриват непрекъснато по различните проекти.

Ежегодно Колежът организира срещи с потребителите на кадрите, които обучаваме, припомня доц. д-р Йорданова. Идват представители на медицински заведения далеч извън нашия регион, някои се насочват дори да предоставят стипендии, за да привлекат младите специалисти. В момента имаме искания за насочване на завършващи към монтанската многопрофилна болница, частна болница и многопрофилната болница в Русе, предложение за стипендианти на верига аптеки, уточнява директорът на учебното заведение. При обучението в Медицинския колеж много се акцентира върху практическата дейност в реална работна среда, затова младите хора бързо се адаптират, допълни тя.

Студентите в Медицинския колеж се приемат с тест по биология, но може да се ползва и оценката от матурата по този предмет. Така че високо мотивираните кандидати могат да приключат с този етап достатъчно рано, припомни това предимство доц. д-р Йорданова.

Най-висок е приемният бал за най-новата ни специалност помощник-фармацевт, обърна внимание тя. Това е една от най-търсените специалности в рамките на Медицинския университет, след ерготерапията и медицината.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...