Акценти
Начало / Общество / Досега не се обръщаше внимание на поддръжката на дървесните видове, смята ландшафтен инженер (видео)

Досега не се обръщаше внимание на поддръжката на дървесните видове, смята ландшафтен инженер (видео)

Вековният ясен, който падна в Градската градина под тежестта на годините и тежкия сняг, е можело да бъде спасен. Това е мнението на Митко Начев, ландшафтен инженер във фирма „Паркстрой” и допреди няколко месеца технически ръководител по поддръжката на централната градска част и Градската градина. Инж. Начев сподели, че от години са правили опити да привлекат вниманието на стопанина на Градската градина – Община Плевен, за полагане на необходимите грижи за дърветата в нея и за осигуряване на финансиране за поддръжката им.

За съжаление досега не се обръщаше внимание на проблема, каза специалистът.

По думите му, в Градската градина има дървета, които са засадени през 30-те години на миналия век, когато е създаван парка. Не са малко дървесните видове, които са още по-стари – вероятно още от средата на 19 век. Доказва го и дебелината на стволовете им – от 90 до 100 см в диаметър. Ясенът, който падна,  е бил на не по-малко от 120 години, смята инж. Начев. Според него дървото е можело да бъде спасено, ако короната му е била окастрена, а стволът му – подпрян с подходяща подпора. Такива практики има в Европа, обясни той.

Jpeg

„Всяко такова  дърво има нужда от минимум грижи – да се отстраняват сухите клони, да се прави декоративна резитба за подмладяване и за оформяне на короната. Това е особено наложително при  дървета с мека дървесина, които не са малко в Градската градина.  А това е място, където има голям поток от хора и опасността от инциденти е много голяма”, каза специалистът и изрази оптимизъм, че новото общинско ръководство ще обърне внимание на проблема с дървесните видове не само в Градската градина.

Днес служители на Паркстрой отрязаха и опасно надвиснал бор над алеята до оркестрината. Инж. Начев обясни, че дървото  е образувало едностранно развита корона, тъй като е в много голяма близост с друга група дървета. В резултат от обилния и тежък сняг дървото е било надвиснало почти под ъгъл 70 градуса.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...