Акценти
Начало / Култура / Дора Делийска свири в зала „България” на специално доставено пиано

Дора Делийска свири в зала „България” на специално доставено пиано

Плевенчанката Дора Делийска, която от години живее във Виена  и има бляскава кариера на концертираща пианистка, ще бъде солистка на Софийска филхармония в концерт по повод националния празник на Унгария.

Специално за концерта, който ще е на 20 октомври,  в зала „България” ще бъде доставено най-новият модел на световно известната фирма за пиана „Бьозендорфер”.  Инструментът, на който Дора Делийска ще свири, съчетава брилянтна нова механика и „пеещия“ звук, типичен за Бьозендорфер.

Пианистката, която от 8 години е представител на фирмата, споделя, че е „впечатлена от модерният им начин на развитие на инструмента, който отразява актуалните тенденции в клавирното изкуство, и в същото време Бьозендорфер винаги е олицетворение на виенската традиция за тоноизвличане и музициране”. За мен е чест, че фирмата ще достави този инструмент специално за концерта в София, подчертава изпълнителката.

Под диригентството на Габор Холерунг в концерта в зала „България” тя ще изпълни Унгарска фантазия за пиано и оркестър от Ференц Лист. Ще прозвучат още Танци от Галанта на Золтан Кодай и Концерт за оркестър от Бела Барток.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...