Акценти
Начало / Култура / Допълнителната субсидия ще се разпределя само между селските читалища в община Плевен

Допълнителната субсидия ще се разпределя само между селските читалища в община Плевен

Допълнителната субсидия в размер на 15 000 лв., която Община Плевен отпусна от бюджета си, за да подкрепи читалищната дейност, ще бъде разпределена само между читалищата от селата. Това реши на свое заседание днес Комисията за разпределение на читалищната субсидия.

Заседанието премина изключително гладко и експедитивно и в рамките на по-малко от половин час представителите на читалищата от община Плевен гласуваха единодушно направеното предложение за разпределение на субсидията, която се получава от републиканския бюджет за издръжка на читалищата.

„От края на месец януари 2015 г. има нови правила за разпределение на субсидията . Разработени са критерии, според които на работни срещи бяха разгледани отчетите на читалищата – финанси и за дейност, и беше направена оценка на базата на точкова система”, обясни Мария Венкова, председател на Комисията за разпределение на читалищната субсидия и допълни, че благодарение на тези критерии разпределението на отпуснатите средства става по-точно и справедливо.

Читалищните представители гласуваха бщинската субсидия да бъде разпределена от комисия, която ще се събере вероятно в началото на месец март, когато се очаква Общинският съвет да утвърди план-програма за развитие на читалищната дейност. Всяко едно от селските читалища трябва да представи обосновано предложение за получаване на средства от допълнителната финансова подкрепа.

Читалищните дейци изказаха благодарност на ръководството на Община Плевен и на Общинския съвет за отпуснатите допълнително средства в помощ на местните читалища. А от своя страна представителите на селските читалище оцениха жеста на градските читалища да отстъпят допълнителната субсидия на читалищата от селата.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...