Начало / Здравеопазване / Донорска ситуация в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен даде шанс на трима пациенти

Донорска ситуация в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен даде шанс на трима пациенти

Две успешни бъбречни трансплантации извършиха екипи на УМБАЛ „Александровска“.  Реципиенти са 58-годишна жена от Петрич, която е на диализно лечение от 2011 г., и 47-годишен мъж от Пазарджишко с хронична бъбречна недостатъчност. Пациентите са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

Екип на болница „Лозенец“ извърши успешна чернодробна трансплантация и спаси 38-годишен мъж с чернодробно заболяване в напреднала фаза. Пациентът е в добро общо състояние, настанен е в реанимацията на лечебното заведение, където лекарите следят процесите по възстановяването му.

Трите трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана от екипа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен. Донор е 36-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ изказват към близките на починалата жена своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят нейните органи и по-този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...