Акценти
Начало / Крими / Доживотен затвор за четирима, убили зверски две жени в Стежерово

Доживотен затвор за четирима, убили зверски две жени в Стежерово

На 15 март, за времето от 17.30 часа до 19 часа, на територията на село Мечка, община Пордим е проведена специализирана операция във връзка с получено в ОД на МВР – Плевен постановление от Върховна касационна прокуратура за задържане на лица с потвърдена присъда „доживотен затвор“ за извършено престъпление – грабеж, придружен с убийство. Задържани са 34-годишен, 33-годишен и двама 38-годишни, съобщават от пресцентъра на ОДМВР – Плевен. Във вчерашната акция са взели участие криминалисти от ОДМВР – Плевен, РУМВР – Пордим и служители на Зонално жандармерийско управление – Плевен.

Припомняме, че за първи път делото по случая влезе в съда на 19 декември 2011 г. срещу петима мъже от село Мечка.  На делото не бе даден ход на първото заседание и бе отложено за началото на следващата година. В следващите три години делото беше отлагано няколко пъти. След 13 съдебни заседания процесът за жестокото двойно убийство на двете възрастни жени приключи  през септември 2013 г. с оправдателни присъди за Мемиш М., Рамадан Ш., Мемиш А., Юсеин Р. и Раим М., тъй като няма преки доказателства срещу тях, се произнесе  разширен състав на Плевенския окръжен съд.

През април 2014 г. Апелативният съд във Велико Търново е признал за виновни четирима от подсъдимите – Мемиш М., Рамадан Ш., Мемиш А., Юсеин Р. Апелативният съд е произнесъл на 17 февруари 2014 г. доживотна присъда за четиримата, с което е отменил присъдата на Окръжен съд – Плевен, в частта, в която четиримата подсъдими от село Мечка са признати за невиновни по обвинение за извършен грабеж придружен с убийството.

Двойното убийство разтърси жителите на Стежерово преди близо шест  години. Телата на двете самотно живеещи Милка И. на 84 години и 82-годишната Радка М., бяха открити от техен съсед на 15 юли 2010 год. Беше установено, че жените са убити в периода от 0.00 до 03.00 часа на 14 юли. Мъжете знаели предварително, че двете възрастни жени живеели сами и скоро са получили пенсии. Влезли късно вечерта в къщата на едната, като убили кучето, за да не лае. Завързали жената за леглото и й запушили устата, след като претърсили и взели намерените 120 лв . След това минали в съседната къща, нападнали и другата жена, която също завързали и след като претърсили за пари напуснали селото. Оставените в безпомощно състояние възрастни жени бяха намерени в домовете си със завързани за глезените крака и ръце зад гърба и с превръзка на устата, за да не викат. Едната била завита с одеяло на леглото си, а другата – покрита с дюшек на пода, а смъртта им е настъпила след задушаване. Първоначално по това дело плевенските криминалисти задържаха общо осем мъже от село Мечка. Четирима от престъпниците бяха обвинени като извършители, а петият – като техен помагач.

Подсъдимите са осъдени да заплатят солидарно сумата от по 20 000 на близките на убитите за претърпени неимуществени вреди. Осъдените са задържани под стража и наложените присъди доживотен затвори са приведени в изпълнение, съобщават от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...