Акценти
Начало / Образование / Догодина предприемат оздравителни мерки за оптимизиране на училищната мрежа в община Плевен

Догодина предприемат оздравителни мерки за оптимизиране на училищната мрежа в община Плевен

От следващата бюджетна година генерално ще бъде решен въпросът за оптимизиране на училищната мрежа в община Плевен, което означава неефективните звена в областта на образованието да бъдат закрити. Това заяви днес на редовното оперативно заседание в Общината кметът Георг Спартански. Поводът за коментара му е големият брой малобройни паралелки, които тази година са поискали дофинансиране от общинския бюджет.

Общо 13 училища в общината имат такъв проблем в началото на новата учебна година. За дофинансирането им Община Плевен е осигурила малко над 53 хил. лева. Осигуряването на нужното финансиране е едната страна на проблема. Другата е качеството на образование, което получават децата в слетите паралалки в селските училища, където като в килийните училища едно време се обучават заедно ученици от 1 до 3 клас, изтъкна кметът.

Той подчерта, че дори в Плевен има училища, които не могат да докажат нуждите си от самостоятелно съществуване. Единственото решение е закриването им, а учениците да се пренасочат към други училища, за да получат качествено образование, категоричен е Спартански. Той не подмина и проблема, че често пълняемостта на паралелките е само на книга, за да се получи финансиране и да се запази училището. Но това е път за никъде, подчерта кметът. Той очаква да получи подкрепа от Общинския съвет и гласуване в интерес на качественото образование на децата, защото „ще е некоректно, ако по политически съображения някой не погледне истината в очите и не отчете сериозната демографски криза в общината”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...