Начало / Икономика / Добър добив на пшеница и ечемик отчитат в община Гулянци

Добър добив на пшеница и ечемик отчитат в община Гулянци

По данни на общинска служба „Земеделие” в община Гулянци са засети 64 500 дка пшеница и 45 500 дка ечемик. До 1 юли са ожънати 19 900 дка пшеница при среден добив 450 кг от дка. При ечемика средният добив е 490 кг от декар, прибрана е реколтата от 23 100 декара. Според специалистите добивът е добър, въпреки че е по-нисък в сравнение с миналата година.

 Жътвата в община Гулянци започна на 25 юли. Едни от първите, влезли в узрелите посеви, бяха стопаните от с. Милковица  – Красимир Гойчев и Олег Плосков.

Както повелява традицията първият сноп ожъна най-опитната жътварка. Тя го завърза с червен конец и нарече за плодородие и берекет: „Тази година тежиш едвам те вдигнах, догодина дано не мога да те вдигна!”. След тези думи жътварката подаде снопа, покрит с червен месал, пита и монети, на стопанина на нивата. Той го откупи, за да върви безпроблемно жътвата.

Всяка година стопаните откриват жътвата с този ритуал и всяка година с надеждата да има здраве и берекет. „Добивът се очертава добър, като се има предвид лошата година и дългото засушаване в месеците, когато зърното имаше най-голяма нужда от влага. Можеше да е много по-зле.” – коментират земеделците.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...