Начало / Общество / Доброволци възстановиха туристически маршрут и маркировка в парк „Кайлъка”

Доброволци възстановиха туристически маршрут и маркировка в парк „Кайлъка”

Съмишленици от Туристическо дружество „Насам-натам” организираха поредица от доброволчески акции,  благодарение на които изцяло е обновена туристическата маркировка в Централна Стара планина. Част от усилията на доброволците са насочени и към парк „Кайлъка”, където в миналото е изградена мрежа от туристическа инфратруктура и пътеки. Поради една или друга причина, с течение на времето пътеките престават да се поддържат, все по – малко хора ходят по тях и гората бавно започва да ги завзема, като част от тях престават да съществуват. В началото на 2019 г. се зароди идеята поетапно да се възстановят част от тези маршрути, да се популяризират и да станат алтернативно място за посещение от жителите и гостите на града. Сега с гордост можем да заявим, че след повече от 30 години, в парк Кайлъка отново има туристическа пътека, разказаха от туристическото дружество.

Тя започва от паркинга до крепостта Сторгозия, а трасето минава над скалния венец и стига до язовир Кайлъка. Поставена е синя туристическа маркировка, а съвсем наскоро и указателни туристически табели на възловите разклони. Цялата пътека се минава за около 2,30 часа и е подходяща както за пешеходни, така и за вело разходки.

По трасето има още дейности, които ще бъдат извършени в близките месеци, обещават от дружеството. От там изказват искрена благодарност за съдействието при издаването на небходимите за дейността разрешителни на служителите на Областна администрация – Плевен и РИОСВ – Плевен. „Сърдечни благодарности на доброволците, които извършиха тежката работа по разчистване на пътеката от падналите дървета и клони и нейното маркиране. Заедно можем много, продължаваме с дружни усилия да се трудим за общото благо”, казаха още от ТД „Насам-натам”.

Така е изглеждала пътеката преди да бъде почистена от доброволците

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...