Акценти
Начало / Култура / Днес честват 140 години от битката при Телиш

Днес честват 140 години от битката при Телиш

140 години от боевете край с.Телиш в Руско-турската освободителна война се навършват през настоящия месец. По този повод днес от 10:00 часа пред Черен паметник ще се проведе тържествено честване. В памет на загиналите герои ще бъде отслужена панихида.

Инициативата на Кметство с.Телиш е под патронажа на Община Червен бряг. Очаква се на честването да присъстват съветникът по културните въпроси на посолството на Русия – Алексей Новосьолов, Роберт Шестаков – съветник при Посолството на Руската Федерация в България, официален представител на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация и други.

Кметът на с.Телиш – Нели Дакова, кани всички граждани да се присъединят и за пореден път да почетат паметта на загиналите в героичните битки. Отбелязването на годишнината ще продължи в 12:00 часа с курбан в двора на православен храм „Св. вмчк. Димитрий“.

Битката при Телиш е етап от плана на руското командване за прекъсване на комуникационната и снабдителната линия на Западната турска армия и затваряне на блокадния пръстен около Плевен по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. На 24 октомври 1877 г. с цел да обсади напълно Осман паша в Плевен, руската армия атакува едновременно укрепените пунктове при Телиш, Горни Дъбник и Долни Дъбник. В този ден е превзет Горни Дъбник, но в „Битката при Телиш“ русите търпят поражение. Загубите им са над 900 души. Телишкият гарнизон се предава едва след четири дни на 28 октомври, когато е обкръжен отвсякъде. Телата на убитите войници са погребани в три масови гроба, най-известният от които е Черният паметник. С превземането на Телиш окончателно се прекъсва комуникационната и снабдителна линия на армията на Осман паша и се затваря плътната блокада около Плевен. След около месец турския пълководец се предава.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...