Акценти
Начало / Любопитно / Днес честваме Свети Илия по стар стил, избягвайте морето и реките

Днес честваме Свети Илия по стар стил, избягвайте морето и реките

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Старите рибари казват, че Илинден идва с мъртва хватка на морето.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

 Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия . По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли . Свети Илия се тачи от всички християни като най-големият библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Според поверието на този ден морето взима най-много жертви като курбан за светеца. Затова денят се отбелязва като Ден на удавника.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...