Акценти
Начало / Любопитно / Днес чаровните, пухкави самоеди имат празник

Днес чаровните, пухкави самоеди имат празник

1 май е обявен за Международен ден на самоеда. Идеята е на белгиец, която била  подкрепена от стотици собственици на чаровните, пухкави, бели домашни любимци по целия свят.

Самоед е порода кучета, принадлежащи към типа шпиц. Техният произход датира от преди 3000 години, от земите на днешен Сибир, по-точно Урало-Ненецката област. Били открити и внесени в Англия от Ърнест Скот и използвани в много полярни експедиции от Роалд Амундсен, Фритьоф Нансен, дук Абруци Луиджи Савойски и други.

Самоедът е типично впрегатно куче, с мощен гръб и лапи, издръжливо на големи преходи. В миналото са ги използвали като впрегатни кучета, както и за лов и охрана на стадата. Самоедите са дружелюбна порода, което ги превръща в лоши пазачи. Те притежават шумен и жив темперамент. Добра компания са за деца и други кучета. Не са ревниви, но силно се привързват към един от членовете на семейството и са склонни да проявят доминантност спрямо други домашни любимци. Не обичат самотата, а ако се почувстват изолирани, лаят и вият. Обучават се сравнително лесно и ако обучението е превърнато в игра, то не ги отегчава.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...