Начало / Любопитно / Днес се навършват 20 години от смъртта на Ванга

Днес се навършват 20 години от смъртта на Ванга

Вангелия Пандева Гущерова известна като Ванга, Петричката врачка, Българска пророчица, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга е българска ясновидка, на която приживе е приписвана способността да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава. Хора са вярвали, че тя е притежавала дарба да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя.

Тя родена на 31 януари 1911 година в Струмица в семейството на активиста на ВМОРО Пандо Сурчев. Майка ѝ умира, докато тя е невръстно дете, а баща ѝ е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите си. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Баща й се жени повторно, а тя помагала в домакинската работа. На 15 години Ванга загубва зрението си при природно бедствие, в землището на Ново село, община Струмица.

Постепенно започват да  приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко на сън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места. За необичайните си способности Ванга обяснява, че има присъствие около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември 2001 година.

През последните години от живота си тя инвестира построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко. Конкретният проект и изографисването са дело на Светлин Русев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за „храм“, без да се уточнява на коя религия.

За нея са направени много филми и са написани много книги. На тържествената сесия на Общинския съвет в Петрич на 27 октомври 2012 година, проведена по повод 100-годишнината от освобождението на града от османска власт, на Ванга посмъртно е присъдено званието почетен гражданин на Петрич.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...