Акценти
Начало / Любопитно / Днес ромите празнуват Банго Васили

Днес ромите празнуват Банго Васили

Василица или Банго Васили (буквално „Куцият Васил“) се празнува от всички роми в България на 14 януари. Това е Нова година за ромите, а самите дни са свързани с няколко ромски легенди. Според първата и най-разпространената, Банго Васил е Свети Васил – застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми. Според друга легенда Банго Васил е „историческа“ личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Банго Васили е подчертано семеен празник. При всички ромски групи вечерята на предходния ден играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. Също при всички ромски групи е задължително от момента, в който започва вечерята, до полунощ вратите на къщата да бъдат здраво затворени – никой от семейството не излиза навън  и никой външен човек не се допуска да влезе в къщата. Това е един от малкото случаи, в които ромите категорично отказват традиционното си гостоприемство.

Посрещането на Банго Васил, а чрез него и на Новата година, заема важно място в празника. То се реализира по два начина – чрез сурвакане и чрез превъплъщаване на главата на семейството в ролята на Банго Васил, или на негов пратеник. На днешния ден започва сурвакането. Сурвакарите пожелават здраве, плодородие и късмет.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...