Акценти
Начало / Любопитно / Днес празнуват дипломираните експерт-счетоводители

Днес празнуват дипломираните експерт-счетоводители

17 април е професионален празник в България на дипломираните експерт-счетоводители. Денят се отбелязва от 2002 година. С влизането в сила на Закона за счетоводството, одобрен от Великото народно събрание на 3 януари 1991 г. се възстановява независимият финансов одит в България. В резултат на този акт започва отново да се практикува одиторската професия, която е съществувала съгласно закон през периода 1931-1948 година.

С цел създаване на бъдеща професионална организация на 23 и 24 октомври 1991 г. се провежда изпит пред международна изпитна комисия. От десет души, които се явяват на изпит пред международната комисия, осем придобиват правоспособност на дипломирани експерт-счетоводители. Те пък съставят изпитна комисия, която до декември 1991 г. одобрява 39 души, които придобиват правоспособност на дипломирани експерт-счетоводители. В резултат на това на 16 декември 1991 г. се учредява Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители в България. Тя е официално регистрирана на 8 юни 1992 г. с решение на Софийски градски съд. Приет е също така и Устав на организацията.

През 1996 г. въз основа на измененията в Закона за счетоводството, съществуването на Асоциацията е прекратено и е създаден Институтът на дипломираните експерт-счетоводители като независима национална професионална организация. Той наследява функциите на Асоциацията и членството в Международната федерация на счетоводителите, което датира от 1995 година.

След приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 година, професията попада в регулацията на европейското законодателство и понастоящем напълно отговаря на изискванията в тази област. Квалификацията дипломиран експерт-счетоводител е призната в България като една от най-престижните професионални бизнес квалификации. Съгласно закона всички дипломирани експерт- счетоводители имат право да станат членове на Института, след като придобият квалификацията.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...