Акценти
Начало / Общество / Днес е Богоявление!

Днес е Богоявление!

Богоявление е един от най-древните християнски празници, отбелязва се на 6 януари (Йордановден). Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. Тогава се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Отец – Гласът Божи, който оповестява, че Христос е негов син.

Смята се, че до този ден дните са опасни и по земята бродят демони – наричат се „Мръсни дни“. С кръщаването на водата светът става място безопасно за живеене.

В храма се извършва служба, след нея свещеникът предвожда тържествено шествие. То отива до река или водоем и попът хвърля кръста във водата. Нечетен брой момчета се хвърлят да го извадят. Смята се, че който го извади, ще бъде здрав и щастлив. Вярва се, че ако болните се измият с вода от мястото, където е изваден кръстът, ще оздравеят. Със същата вода се ръси и вкъщи за здраве или за да бъде тя лек през годината, ако се наложи.

Според народното поверие, ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...