Акценти
Начало / Култура / Днес почитаме Свети Мина – покровител на семейството, сираците и знахарите

Днес почитаме Свети Мина – покровител на семейството, сираците и знахарите

На 11 ноември православната църква почита Свети Мина – покровителя на дома и семейството. Името му означава „месечина, луна“. Свети Мина закриля също и жените. На този ден те се молят пред иконата на светеца за благополучие и радост в дома, както и за здравето на децата си. Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път.

Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Той е известен великомъченик и чудотворец.

В народните представи днешният ден е средата на периода от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват т.нар. „Вълчи празници“. „Вълчите празници“ водят след себе си най-дългите нощи. В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си позволявали да се разхождат късно вечер, да играят хоро по тъмно и да се срещат с любимите си след залеза на слънцето. По това време хората довършвали и всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които може да се промъкнат зли сили.

На тази дата се почита паметта и на св. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий. Именно затова своя имен ден празнуват всички, които носят имената Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория.

През 2010 г. Министерският съвет решава 11 ноември да бъде обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...