Акценти
Начало / Култура / Днес почитаме покровителя на пчеларите

Днес почитаме покровителя на пчеларите

На 10 февруари православната църква почита Свети Харалампий Магнезийски. Светецът е смятан за покровител на пчеларите. Затова на този ден се носи мед за освещаване в църквата. От осветения мед се пази за специални случаи през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

В българската традиция празникът на Св. Харалампий е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със св. Атанас.

Св свмчк. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия.  Той бил много праведен и още приживе показвал своята святост, разпространявайки Божието слово. Не след дълго станал епископ и имал голямо влияние върху хората. Дълго живял той, почти 100 години, но жестокият римски император Септимий Север не го пожалил заради възрастта му и го измъчвал близо 13 години, само и само да се откаже от Христа. Твърд и непоколебим оставал той, а вярата му лекувала всичките му рани и всяка сутрин той осъмвал непокътнат. На 113 години издъхнал.

Може би заради чудодейното му излекуване, народът му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция  Св. Харалмпий предпазва от чума.

На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месят обреден хляб, който се намазва с осветения в църквата мед.

На 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Хараламби (означава – сияещ от радост), Ламби, Хари. А също  Валентин (означава – силен, могъщ), Валентина, Валя, тъй като на 10 февруари православната църква почита  и св. мъченица Валентина.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...