Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес отбелязваме Световния ден на прехраната

Днес отбелязваме Световния ден на прехраната

На 16 октомври е Световният ден на прехраната. Той се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), в деня на създаването й – 16 октомври, от 1945 година насам. Денят се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година. Целта на Световния ден е да постави на дневен ред проблемите, свързани с прехраната, глада, лошото хранене и бедността.

Правото на прехрана е основно човешко право и необходимо условие за оцеляване и нормален живот. Освен съставът и произходът на храните, значение имат и начинът, по който ги приготвяме и най-вече правилното им съчетаване. Правилата са елементарни, лесни за приложение и най-вече не ни лишават от никоя от любимите ни храни. Просто трябва да ги комбинираме по подходящ начин и приготвяме здравословно – без мазнини, без пържене и в подходящи съдове.

Всички знаем,че храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразено с физиологичните нужди на организма и въпреки, че съвременните хора са информирани в голяма степен, те знаят правилата, но не ги спазват.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...