Начало / Здравеопазване / Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета

Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета

В България 316 000 човека са с поставена диагноза диабет, но 204 00 човека имат диабет, но не знаят за това и следователно не вземат необходимите мерки. 377 000 човека са с преддиабет, който може да прогресира до клиничен диабет, ако не се диагностицира и лекува своевременно. Според актуалните стаистически данни в Плевен новооткритите болни от диабет са 13.8 на хиляда.

Тази статистика изнесе доц. д-р Катя Тодорова, началник Клиника по ендокринология към УМБАЛ – Плевен по повод Световния ден за борба с диабета, който отбелязваме днес. Датата 14 ноември е избрана, зощото е рождена  на откривателя на инсулина Фредерик Бантинг. През януари 1922 г. в Канада д-р Фредерик Бантинг (14 ноември 1891-21 февруари 1941) инжектира за първи път инсулин на умиращ от диабет юноша – 14-годишния Леонард Томсън, и спасява живота му.В световен мащаб от хроничното заболяване страдат над 360 милиона души. На диабета се дължи голям дял от разходите за здравеопазване в много развити страни. Терапията на диабета поглъща над 10% от бюджета на здравеопазването на всяка държава, като по-голямата част от тези пари отиват за лечение на сериозните хронични усложнения.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често. Редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория е от особена важност.Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност-бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...