Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес отбелязваме Деня на родилната помощ

Днес отбелязваме Деня на родилната помощ

На 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ и отдаваме почит на акушерки и гинеколози, с чиято помощ се ражда нов живот. Денят се чества официално от 1951 г.

В  народната традиция празникът е Бабинден – български празник в чест на бабата акушерка, на жените, които помагали при раждане, който по нов стил се отбелязва на 8 януари.

Според традицията на този ден всяка жена, която се е ползвала от услугите на баба-акушерка, трябва да й благодари. Обредните дарове са символична отплата за помощта – сапун и кърпа за ръце, баница и печена кокошка. Днес те се дават на лекари и акушерки.

Преди да влязат в дома на бабата жените й поливат вода да си измие ръцете – знак на почит и надежда за следващо раждане. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното – с паричка, вързана на червен конец. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови.

Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата.

Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща “молитвената вода” при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден – периодът за пречистване след раждането.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...