Акценти
Начало / Любопитно / Днес имен ден празнуват София, Вяра, Люба, Надежда

Днес имен ден празнуват София, Вяра, Люба, Надежда

Вяра Надежда ЛюбовНа 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите мъдрост, вяра, надежда и любов.
Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.
София и дъщерите й не скриват своята вяра в Христа и я изповядват открито. Наместникът на Антиох донася за това на император Адриан (117-138), който заповядва да ги доведат веднага при него. Когато майката с трите си дъщери се явяват, всички присъстващи са изумени от спокойствието им. Едно след друго момичетата (Вяра – на 12 години, Надежда – на 10 и Любов – на 9 години) са подложени на жестоки мъчения. Те остават непреклонни и с радост посрещат своя мъченически край. Майката е принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Императорът й разрешава да вземе телата им и да ги погребе с почести на висок хълм извън града. Три дни тя се моли на гроба на дъщерите си и накрая предава душата си на Господа, убедена че отива при тях. От 777 г. мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов са в Елзас, Франция.
Според традицията на този ден жените раздават питки и плодове за здраве. Всеки проявява милосърдие към хората в беда – помага се на сиромах и на сираче, гостенин не се връща.
На 17 септември имен ден празнуват: София, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...