Акценти
Начало / Любопитно / Днес ИЛВ представи отбрана собствена селекция на сортове грозде (снимки)

Днес ИЛВ представи отбрана собствена селекция на сортове грозде (снимки)

Близо 36 сорта десертно грозде представи днес в изложба дегустация Институтът по лозарство и винарство в Плевен. Всички те са селектирани в Експерименталната база на института. За посетителите  имаше и дегустация на отбрани бели и червени вина от миналогодишната реколта.

Директорът на ИЛВ доц. Иван Пачев обясни, че през последните години се засилва интересът към българската селекция на лози именно поради тяхната по-добра адаптираност към местните условия, за разлика от вносните сортове.

Тази година количество на реколтата ще бъде по-малко от миналата година, но като качество – по-високо. С най-добри показатели в сортовете грозде са „Миро“, „Велика“ и „Малина“.  Миналата година не е била много благоприятна по отношение на лозарството. Причина за това е било лошото време през есента в района на Плевенска област, което създаде условията пръчките на лозовите насаждения да не могат да узреят.

В програмата на Отворения ден бяха представени технологии по отглеждане на лозята. За първи път бе представен доклад за развитието на селското стопанство в частност лозарството в последните 10-15 години.  Днес бе открита и дегустационната зала, която беше в ремонт.

Следваща Предишна
ИЛВ1
ИЛВ4
ИЛВ

ИЛВ5

ИЛВ6
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...