Акценти
Начало / Култура / Днес е Световният ден на филателията

Днес е Световният ден на филателията

На 18 юни се отбелязва Световният ден на филателията. Датата е избрана, защото на 18 юни 1926 г. е основана Международната организация по филателия.

Филателията е сред скъпите удоволствия, защото често пъти истинските колекционери  на марки плащат крупни суми, за да станат притежатели на изключително редки екземпляри. Най-скъпата марка например три пъти е чупила рекорда за най-скъпа пощенска марка. Цената й се изчислява между 10 и 20 милиона долара. На външен вид тя е съвсем невзрачна, но високата й цена се определя от факта, че е  единствената останала пощенска марка на Британска Гвинея от един цент от 1856 г. Това е една от най-редките марки в света.

В други случаи високата цена се определя от допуснат случаен дефект при отпечатването. Такъв е случаят с българската марка „Обърнатата конница“. На 14 февруари 1911-а е пусната в употреба серията „Изгледи и портрети“, която съдържа дванадесет стойности. Поредицата е в употреба до 1918 година. В нея марката от 50 ст. представя цар Фердинанд първи и синовете му княз Борис и принц Кирил. Точно тази марка става куриоза при българските марки. В момента тя струва 10 000 евро! През 1913 г. в Пловдив попада лист от въпросната марка, която е завъртяна на 180 градуса спрямо текста в марката. Днес са известни само около 30 такива марки.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...