Начало / Здравеопазване / Днес е Световният ден на сърцето

Днес е Световният ден на сърцето

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората за опасността от сърдечно-съдовите заболявания и високата смъртност, вследствие на тях. В наши дни половината от смъртните случаи в Европа се дължат на сърдечно-съдови заболявания.
Тази година Световната кардиологична асоциация отбелязва 29 септември под мотото:„Един свят – един дом – едно сърце“. Акцентът на проявите се поставя върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст. Един свят – защото сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола. Един дом – защото именно домът е мястото, което предоставя отлична среда за ограничаване на вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания.
Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност в цяла Европа, но България държи първенството с над 65 %. Статистиката показва, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.
Тютюнопушенето, алкохолът, ниската физическа активност и нездравословното хранене са основните рискови фактори водещи до сърдечно-съдови заболявания. Един от подходите за намаляване на тези заболявания е редукция на рисковите фактори.

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...