Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е Световният ден на пулмоналната хипертония

Днес е Световният ден на пулмоналната хипертония

бял дробЗа първи път Световният ден на пулмоналната хипертония е отбелязан през 2012 г. по идея на Испанската асоциация по пулмонална хипертония. Целта е  подобряване на качеството и продължителността на живота на повече от 50 милиона души по целия свят чрез повишаване на осведомеността относно това рядко заболяване.

По  повод Световния  ден на пулмоналната хипертония тази година в София се организира кампанията „Сини устни”, която ще продължи с фотоизложба на открито. Известни лица се включват в нея със свои снимки  и послания.

Мотото на кампанията „Сини устни” е избрано, тъй като посиняването на устните и на ноктите са едни от характерните симптоми на болестта пулмонална хипертония. Останалите са невъзможност да се извършват елементарни физически действия, като изкачване по стълби, домакинска работа, пазаруване и т.н., тежък задух. Болестта засяга белите дробове, чиито кръвоносни съдове постепенно се зашушват с кръвни съсиреци, което е и причината за трудното дишане. В резултат на намалената функция на белите дробове започва да страда и сърцето.

Хората с пулмонална хипертония приемат лекарства, докато са живи, а много от тях в последния стадий на заболяването имат нужда от трансплантация на бял дроб.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...