Акценти
Начало / Култура / Днес е Световният ден на приветливостта

Днес е Световният ден на приветливостта

21 ноември е честван като Световен ден на приветливостта или World Hello Day за първи път през 1973 година, като кампания против избухналия военен конфликт между Израел и Египет. Инициативата е на Майкъл и Брайън Маккормик от щата Небраска, които смятат, че така ще покажат безумието на войната и ще привлекат вниманието върху последствията от засилваненото на международното напрежение. Те отварят пощенска кутия 15592 в Бевърли Хилс, Калифорния. Там всеки може да изпрати своето послание за мир, както и да поздрави с мечтата за един по-добър свят 10 души по свой избор.

Целта на този своеобразен празник на учтивостта е, поздравявайки се един друг, да изпратим съобщение на световните лидери, че конфликтите е по-добре да се разрешават чрез комуникация, а не посредством сила.

Сега пощенската кутия е само един от начините да се изпрати писмото за мир. Инициативата има интернет страница, която и днес подканя да изпратите e-mail. Адресът е www.worldhelloday.org. В сайта можете да видите оригиналните послания на хора като Далай Лама, Майка Тереза, Стиви Уондър и други над 100 световно известни личности.

Любопитно е, че думата „здравей“ я има в 2796 езика и се използва от близо 7 милиарда души всеки ден.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...