Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Световният ден на НЛО

Днес е Световният ден на НЛО

Днес се отбелязва Световният ден на НЛО. Изборът на датата не е случаен, тъй като на този ден през 1947 година е станал т.нар. розуелски инцидент. Край американския град Розуел се разбива летателен апарат и мнозина са на мнение, че това е космически кораб на извънземни – летяща чиния с пришълци на борда. Твърди се, че собственикът на ранчо „Мак“ открил нещо като летяща чиния, която се била разбила в имота му. В нея се намирали телата на четирима от пътниците, трима от които мъртви. Всички били ниски, със сива кожа, големи глави и огромни черни очи. Човекът се обадил в близката военна база, откъдето поели контрол над нещата. На 8 юли 1947 г. във вестниците е публикувано съобщение от ВВС на САЩ, че военните разполагат с летящ обект, намерен в ранчо в щата Ню Мексико, в района на Розуел. Няколко часа по-късно бригаден генерал Рами, командващ 8-а въздушна армия, опровергава тази информация. Според официалното обяснение край Розуел не е катастрофирал НЛО, а са паднали парчета от свръхсекретна сонда от програмата „Могул“ за проследяване на съветските ядрени изпитания.
През 2001 г. Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, Турция, публикува предложение за отбелязването на този ден. Въпреки липсата на неопровержими доказателства, че край Розуел се е разбил НЛО, всяка година в началото на юли в града се стичат над 200 000 души, за да участват в своеобразен фестивал.
В България първото документирано свидетелство за НЛО е от 1858 г. във варненското село Аврен, когато три приличащи на звезди тела преминават над Гергьовденския общоселски събор. Инцидентът е описан от Илия Блъсков, който посещава селото 8 години след това. Друг случай е с подполковник Дочо Генковски от авиобаза Граф Игнатиево, който на два пъти среща НЛО по време на дежурни полети през 1964 г. и 1966 г. Според разказ на съпругата му по време на втората среща той изчезва за 10 минути от полезрението на радарите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...