Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Световният ден на НЛО

Днес е Световният ден на НЛО

На 2 юли се отбелязва Световният ден на Неидентифицираните летящи обекти. Денят е избран по предложение на  Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, Турция. Предложението му е публикувано през 2001 г. Датата е свързана с годишнина от инцидента в Розуел, САЩ  , където през юни — юли 1947 г.  е намерено катастрофирало НЛО.

Съобщения за странни неидентифицирани въздушни феномени има от средата на XIX в. до началото на XX в. Първото модерно документирано наблюдение на НЛО е от юли  1868 г. Случило се е в града Копиапо, Чили.

В България първото документирано свидетелство е от 1858 г. във варненското село Аврен, когато три приличащи на звезди тела преминават над Гергьовденския общоселски събор. Инцидентът е описан от Илия Блъсков, който посещава селото 8 години след това. Подполковник Дочо Генковски от авиобаза Граф Игнатиево на два пъти среща НЛО по време на дежурни полети през 1964 г. и 1966 г. Според разказ на съпругата му по време на втората среща той изчезва за 10 минути от полезрението на радарите.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...