Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е Световният ден на недоносените бебета

Днес е Световният ден на недоносените бебета

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените бебета, акцентирайки върху техните нужди и усилията, които се полагат за оцеляването им на регионално, национално и международно ниво. Преждевременното раждане е сериозен проблем по целия свят, от който биват засегнати ежегодно около 15.1 млн бебета. За недоносеното дете е от жизнено важно значение грижата, която ще получи веднага след раждането си и достъпа до качествени медицински услуги. Новородените са уязвими, но недоносените деца са още по-уязвими, със сериозна опасност от увреждания и смърт още в първите минути от своето раждане. По-голяма вероятност за недоносване има при момченцата, като те са и по-предразположени към инфекции и усложнения.

Широкото разпространение на качествени медицински услуги и грижа за тези деца може да спаси тяхните животи и да предотврати увреждания. В страните с високи и средни нива на БВП са предприети сериозни мерки за ограничаване на смъртността при недоносените бебета. За съжаление, не същото може да се каже за бедните страни. В тях недоносените деца са 10 пъти по-застрашени от преждевременна смърт, отколкото на други места по света. Без основни грижи оцеляват малцина и то с тежки увреждания. В развитите страни, грижата за новородените става все по-ефективна и по-малко стресираща за бебетата и родителите им. В по-бедните държави, могат да се приложат евтини, но ефективни мерки, които да повишат шансовете за нормален живот на недоносените деца. Тези решения включват:

– Терапия с кортикостероиди още в утробата и подобрена грижа за бременните жени.

– Майчина грижа тип кенгуру – бебетата се придържат близко до майката през цялото време, с подобрени грижи при хранене и превенция на уврежданията.

– Реанимация за деца, които не дишат при раждане.

– Третиране на бебета с инфекции с венозни антибиотици.

– Семейно планиране и превенция на ранното забременяване.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...