Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е Световният ден на медицинските сестри

Днес е Световният ден на медицинските сестри

Световен ден на медицинските сестри

На 12 май се отбелязва Световният ден на медицинските сестри. Професионалният празник на сестрите официално се чества от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл /1820 – 1910/. Английската медицинска сестра Флоранс Найтингейл организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Тя създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

Флоранс Найтингейл е аристократка, родена във Флоренция. По време на Кримската война, заедно с няколко нейни последователки, работи в полеви болници – първо в Скутари, Турция, а след това и в самият Крим. Благодарение на нейната организираност и познания, както и на новите практики, които прилага при грижите за ранените – смъртността в лазаретите за 6 месеца спада драстично от 42 на 2%. Умението да управлява болнична институция впечатлява Лондон и през 1856 г. правителството на Великобритания и поръчва да реорганизира армейската медицинска служба. Сама успява да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата „Свети Тома“.

Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва, подобна на Хипократовата, с която сестрите тържествено обещават да се грижат за пациентите, без комерсиални цели.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...