Начало / Култура / Днес е Световният ден на динята

Днес е Световният ден на динята

3 август е избран за Световен ден на динята. Той се отбелязва на редица места по света, но особено е тачен в САЩ. Там се организират състезания за  надяждане с диня, надплюване със семки и други подобни.

Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където има най-голямо генетично разнообразие. В България пък има няколко различни названия, в зависимост от района – карпуз, любеница, бостан.

Динята е сред най-любимата разхлаждаща през лятото храна. Тя може да се използва както за прясна консумация, така и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Ктай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, захар и ром.. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете. На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността й на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.

Смята се, че динята е афродизиак, заради съдържанието на аминокиселината цитрулин. Освен че помага изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма,  цитрулинът разширява кръвоносните съдове и така подобрява сексуалните функции на организма.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...