Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Световният ден на детето

Днес е Световният ден на детето

Светът отбелязва Световния ден на детето – 20 ноември.

На тази дата УНИЦЕФ насочва вниманието към проблемите на милиони деца от всички страни по света, свързани с насилие и тормоз, които остават скрити или подценени.

Насилието над деца съществува под различни форми. То може да е домашно насилие, сексуално насилие, както и строги възпитателни практики. Често насилието над деца се проявява в райони засегнати от войни или конфликти. Това причинява не само физическа, но и психическа травма на децата.

Има разработени подходи, които имат за цел да предотвратят и да отговорят на насилието над децата. Те включват подкрепа за родителите, семействата и всички останали, грижещи се за децата; подобряване на уменията и възможностите за самозащита на децата; усилена работа за промяната на обществените нагласи, толериращи насилието и дискриминацията; реформиране и налагане на политики и закони защитаващи децата.

През 1954 г. Общото събрание на ООН обявява 20 ноември за Световен ден на детето. На тази датата се отбелязват и годишнините от приемането от Общото събрание на ООН на Декларацията за правата на детето (1959) и на Конвенцията за правата на детето (1989). В нея е записано, че всяко дете, навсякъде по света има правото на оцеляване, на развитие и на защита от всякакви форми на насилие.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...