Начало / Последни новини / Днес е Световният ден на болните

Днес е Световният ден на болните

11 февруари е определен за Световен ден на болните през 1992 година по инициативата на папа Йоан Павел II. В специалното послание, написано по този повод, папата отбелязал, че ежегодното честване на Световния ден на пациента има определена цел, а именно: „да се предаде усещането на многобройния медицински персонал на католическите организации, на вярващите, на цялото гражданско общество за необходимостта от по-добри грижи за болни и немощни и облекчаване на тяхното страдание“.

През 1991 г. папа Йоан Павел II е бил диагностициран с болестта на Паркинсон. Година по-късно той установил Световния ден на болните.

За първи път Световен ден на болните се е чествал на 11 февруари 1993 година. Датата е избрана поради факта, че католиците по целият свят от древни времена празнуват 11 февруари като Международен ден на пациента. Именно на този ден във френския град Лурд преди много векове имало явление на Дева Мария. Света Богородица, Дева Мария от Лурд (Our Lady of Lourdes), излекувала страдащите, превръщайки се по този начин в символ на спасителя на болните.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...