Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е Световният ден за борба с хепатита

Днес е Световният ден за борба с хепатита

вирусен хепатит - мръсни ръце

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Заболяването е едно от най-коварните, тъй като поради липсата на ясни симптоми, мнозина болни не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат лекувани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален.
Според статистиката от 100 000 души, заразени с хепатит С у нас, 99 000 не подозират, че са инфектирани със заболяването, а причината за това се крие именно в неясните му симптоми. Най-опасен е хепатит С, който при 95 процента от случаите протича хронично, което означава, че не се появяват симптоми. Болестта е позната като „тихия убиец“, защото много хора не знаят, че са заразени. По данни на пациентски организации в България заразените, които дори не подозират, че са носители на болестта, са над 107 000 души.
За разлика от изминалите години, когато се смяташе, че основен източник на инфекцията са спринцовките при употребяващите наркотици, вече се знае, че това може да се случи дори от използването на обща четка за зъби, поставяне на татуировка или пък посещение при зъболекар.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...