Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е Световният ден за борба с глаукомата

Днес е Световният ден за борба с глаукомата

Днес е Световният ден за борба с глаукомата. Той се отбелязва по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). През 2008 г. за първи път се отбелязва на 6 март, а от 2010 г. – на 12 март. Целта на този ден е да се образоват хората по отношение на заболяването, да се обърне внимание колко е важно то да се открие рано, да се започне своевременно лечение, както и значението на периодичните очни прегледи.

Глаукомата е втората причина за слепота в света не поради липса на ефективни методи за откриване и терапия, а заради недостатъчната информираност на обществото. Тя обхваща група очни проблеми, които протичат с нормално или повишено вътреочно налягане и се характеризират с прогресивно увреждане на зрителния нерв, зрителното поле и зрението. Липсват изявени симптоми. Най-често болният търси лекарска помощ след като вече зрението е увредено необратимо. Не случайно наричат глаукомата „тихият крадец“. Липсата на своевременно или ефективно лечение води до слепота, която е необратима. Адекватната терапия обаче може да предпази зрението от по-нататъшно увреждане.

Изчислено е, че 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома и този брой ще нарасне до 11,2 милиона до 2020 г. В света според статистиката боледуват над 67 милиона души. Дори и в най-развитите страни, половината от пациентите не знаят за заболяването си. При случайни прегледи статистиката сочи, че болестта се открива у около 8% от случаите. При около 50 на сто от пациентите поставяният в момента медикамент за понижаване на очното налягане не дава нужния резултат. В същото време има хора, които се лекуват, слагат непрекъснато капки, а реално не страдат от глаукома.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...