Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е Световният ден за борба с алергиите

Днес е Световният ден за борба с алергиите

8 юли е определен за Световен ден за борба с алергиите  от Световната организация за борба с алергиите. Денят се отбелязва от 2005 г. Целта е  популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и претенцията им. Алергичните заболявания и съпътстващите ги имунопатологии се разрастват неудържимо през последните години. Според статистика на СЗО, в световен мащаб, страдащите от различни форми на алергии са между 20% до 40% от хората.

Само за последните 20-25 години страдащите от различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти. Увеличението се дължи до голяма степен на факторите на околната среда – драстичното замърсяване и факта, че хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, несъществували до преди 20 години. Според учените алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти.

Алергиите се определят  като свръх реакция на организма към вещество (алерген), което се приема от него като вредно, дори и в действителност да не е такова.

На практика броят на веществата, към които хората могат да бъдат алергични, е неограничен.  Установена е пряка връзка между увеличаването на въздушното замърсяване и честотата на алергичните заболявания. Замърсеният въздух не само дразни дихателните  пътища и отслабва имунитета, но прави алергените по-агресивни.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...